Oblikovna likovna radionica Plemenitaš

Povijest

Ideja o Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitaš nastala je u rano proljeće 1994. godine, kada smo osjetili potrebu da skrenemo pozornost na naše malo selo -Plemenitaš, rodno selo naših predaka. Odlučili smo to učiniti putem umjetnosti i osnivanjem umjetničke radionice.

Iznajmili smo staru napuštenu školsku zgradu, preselili se iz Zagreba, te započeli adaptaciju koja je trajala 2 godine. 1996 godine smo službeno registrirali Oblikovnu likovna radionicu Plemenitaš, kao neprofitnu umjetničku organizacija pri Ministarstvu kulture. Te godine je održan i I. Međunarodni Raku saziv. Od tada do danas održano je XIX. Međunarodnih Raku saziva u kojima su sudjelovalo više od 90 profesionalnih umjetnika iz 19 zemalja širom svijeta.

Svi umjetnici su boravili i radili u Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitaš, te svoje radove darovali u fundus umjetnina koji broji više od 300 tinjak umjetničkih radova u raznim tehnikama i predstavlja pravo malo kulturno blago. Radovima umjetnici pretstavljaju sebe, svoj umjetnički izražaj, te i zemlju iz koje dolaze. Radovi su izloženi u unutarnjem galerijskom prostoru radionice. Iako se borimo sa nedostatkom adekvatnog izložbenog prostora, redovito organiziramo gostujuće izložbe kojim prezentiramo dijelove fundusa. Razgledavanje fundusa umjetnina Oblikovne likovne radionice Plemenitaš i prezentacije raznih tehnika su moguće uz predhodnu najavu i dogovor.

2001 godine Oblikovna likovna radionica započela je suradnju sa Akademijom likovnih umijetnosti u Zagrebu – kiparskom klasom prof. Damira Mataušića, te se of tada održavaju terenske nastave studenata. Skulpture se izrađuju od drveta/metala u veličini 2-4 metra, te postavljaju oko Oblikovne likovne radionice Plemenitaš.

Od 1998. u Oblikovnoj likovnoj radionici Plemenitš se održavaju i terenske nastava učenika srednjih škola. Suradnju smo počeli sa učenicima doma Željezničko tehničke škole Moravice. Radove načinjene u radionici prijavljuju na županijska i državna natjecanja, te su redovito i dobitnici istih. Od tada do danas, suradnju smo ostvarili sa Klasičnom gimnazijom Zagreb, XVI. Gimnazijom Zagreb, Graditeljskom tehničkom školom Čakovec, Učeničkom zadrugom osnovne škole Remete – Zageb itd.

Sadašnjost

Danas, Oblikovna likovna radionica Plemenitaš je prava mala kulturna oaza. Mjesto koje promiče kulturni turizam u ruralnoj sredini sa svojim fundusom kao i Parkom skulptura.
Sadržajno sezona proljeća i ljeta se gotovo popunila. Tijekom svibnja održavamo terenske nastave učenika i kreativaca. Lipanj je popunjen sa terenskom nastavom Akademijom likovnih umjetnosti Zagreb, koja traje 10 tak dana i ljetnom anti-stres radionicom keramike. Ljetna anti-stres radionica je za sve koji žele naučiti više o keramičkom modeliranju, keramičkoj tehnologiji i dekorativnim tehnikama, biti u prirodi i pritom se osloboditi stresa. Zamišljena je kao tjedan kerativnog odmora kojim bi se kroz umjetničko oblikovanje i odmor u prirodi stimulirala desna hemisfera mozga koja je zadužena za kreativne procese i ideje. Anti-stres radionica funkcionira na istim temeljima kao i poznati koncept “Art therapy” kojim se stimulira i poboljšava korištenje kreativne strane mozga u donošenju svakodnevnih odluka i ideja. Tijekom srpnja se redovito održava Raku saziv.

Pored navedenih sadržaja osmislili smo koncept “Kulturno ljeto” u kojoj održavamo prigodne izložbe, glazbene večeri, večeri poezije i ostala događanja.

Budućnost

Budućnost Oblikovne likovne radionice Plemenitaš je zapravo samo nastavak naše misije i vizije. Naš cilj je razviti radionici na nivo internacionalnog kampusa kreativnog stvaralaštva za umjetnike, studente i sve zainteresirane osobe koji koriste likovnost za stvaralaštvo i/ili terapiju.

U planu su proširenja adekvatnih smještajnih kapaciteta u obliku moderne interpretacije tradicionalnih goranskih bungalova i širenjem Parka skulptura na Aveniju skulptura -povezivanje sela i općina prema moru.

Također planiramo proširiti i radne prostore radionice, premjestiti ih u kampus, a postojeći objekat pretvoriti u Muzej suvremene keramike
Nadamo se da će radionica u budućnosti biti aktivna tokom cijele godine. Da će biti pokretač zapošljavanja stučnog i lokalnog stanovništva, te aktivna turistička destinacija za posjet svih zainteresiranih.

Jednostavno, mi vidimo Plemenitaš na karti Gorskog kotara, Primorsko goranske županije, Hrvatske, EU, i svijeta. Tu viziju će mo svojim snagama i mogućnostima prenesti Hrvatskoj i svijetu.

Vaša podrška i pomoć uvijek je dobrodošla.

Ispis E-mail

LOKACIJA

Logotip Grada Vrbovsko

Pretraga

Pronađite nas na društvenim mrežama